Hozzávalók:
50 dkg liszt
2 dkg élesztő
5 dkg porcukor
5 dkg vaj
2 tojássárgája
½ dl citromlé
1 citrom reszelt héja
késhegynyi só
2,5 dl tej
Máz:
7 dkg vaj
4 evőkanál citromlé
12 dkg porcukor
Szórás:
5 dkg kandírozott citrom és lime
A tejet meglangyosítjuk, 1 dl cukros tejben elkeverjük az élesztőt, és felfuttatjuk. A lisztet tálba szitáljuk. A maradék langyos tejben elkeverjük a maradék porcukrot, csipetnyi sót és a tojássárgákat, majd az élesztővel összekevert liszthez adjuk, és fakanállal összedolgozzuk. 2-3 részletben beledagasztjuk a vajat, végül a citromlevet és citromhéjat (egészen lágy tésztát kell kapnunk!), letakarjuk, és meleg helyen a kétszeresére kelesztjük, minimum 30 perc alatt. Ezt követően lisztezett munkalapon átgyúrjuk a tésztát, lisztes tenyérrel ellapogatjuk-kihuzigáljuk, és 6-8 cm átmérőjű, lisztbe mártogatott szaggatóval kiszúrjuk, majd annak a közepét is kiszúrjuk egy 1,5–2 cm átmérőjű lyukasztóval. A korongokat 5 cm távolságra, lisztezett tálcára vagy deszkára rakosgatjuk, konyharuhával lazán letakarjuk, és meleg helyen pihentetjük 10-15 percig. Egy lábasba 3 ujjnyi olajat öntünk és felmelegítjük – fontos, hogy ne legyen túl forró, mert akkor gyorsan megpirul benne a fánk külseje, miközben a közepe még félig nyers marad. Az olajban néhány percig sütjük a fánkokat, majd megfordítjuk és továbbsütjük őket, míg aranybarna színt nem kapnak. Felitatjuk róluk a felesleges olajat, és ha kihűlt, akkor elkészítjük a mázat.
A vajat takarékon felhevítjük, és belekeverjük a cukrot és a citromlevet. A mázba a fánkok felső felét belemártjuk, hagyjuk kicsit lecsöpögni, megszórjuk a kandírozott citrusokkal és hagyjuk megdermedni, majd tálalhatjuk.