A legtöbb alkoholból mennyei desszerteket lehet készíteni, még sincs benne az alap repertoárunkban, talán mert nem akarjuk kihagyni a gyerekeket a finomságokból, talán mert sajnáljuk a drága nedűt? Lássunk egy kényeztető finomságot a felnőtt bulikra!
Hozzávalók (gluténmentes)
(10 db 7 cm átmérőjű tortaformához):
Piskóta
220 g cukor
5 tojás
1 citrom héja
200 g mák
csipetnyi szegfűszeg
csipetnyi fahéj
csipetnyi só
Baileys-krém
200 g tejszín
1 dl Baileys likőr
160 g fehércsokoládé
Karamellizált dió
100 g cukor
50 g dió
A Baileys-es krémet egy nappal korábban fűzzük le. A tejszínt a Baileys-zel hevítsük fel, és botmixerrel emulgáljuk benne a fehércsokoládét, rakjuk lezárható dobozba, majd egy éjszakára hűtőszekrénybe.
A cukrot a tojássárgájával habosra verjük, a mákot összekeverjük a fahéjjal, szegfűszeggel és a citrom héjával. A tojás fehérjét a sóval kemény habbá verjük, a mákot és a habot felváltva óvatosan a sárgájához keverjük, majd sütőpapírral bélelt tepsibe sorakoztatjuk a tortácska formáinkat, és szétosztjuk bennük a masszát. 175 fokra előmelegített sütőben 30 percig sütjük. (Ha nincs egyszemélyes formánk, akkor egy 24 cm átmérőjű formába töltsük be a masszát.)
A piskótákat hagyjuk kihűlni, a lefőzött fehércsokoládét elektromos kézi habverővel verjük stabil habbá, és habzsákból stufnikkal díszítsük a tortácskákat.
A cukrot serpenyőben olvasszuk fel, míg egységesen folyékony és aranybarna nem lesz, majd vegyük le a fűzőlapból és forgassuk bele a diót, öntsük ki alufóliára s hagyjuk megdermedni. Az alufóliát húzzuk le az aljáról, és megdermedt diót aprítsuk fel, ezzel dekoráljuk a tortácskáinkat.