Ez az egyik kedvenc vacsoránk a munkás hétköznapokon, hiszen nincs vele sok gond, és mégis nagyon finom. Nyáron, amikor hatalmas a választék szezonális zöldségekből, akkor hétről hétre egészen más arcát mutatja ez a fogás. Lássunk egy variációt!
Hozzávalók (4 személyre):
400 g újburgonya
2 db cukkini
1 db padlizsán
2 db kaliforniai paprika
2 db vöröshagyma
250 g koktélparadicsom
250 g kolozsvári szalonna
3-4 gerezd fokhagyma
olívaolaj
só
friss rozmaring
A sütőt előmelegítjük 180 fokra. A zöldségeket gusztusos darabokra vágjuk, a koktélparadicsomot egyben sütjük meg. A kolozsvári szalonnát csíkokra szeljük, és a zöldséggel együtt egy nagy tepsibe rakjuk, majd olívaolajjal meglocsoljuk, megsózzuk, a rozmaring ágakat is a tepsibe rakjuk, jól átforgatjuk – és máris mehet a sütőbe. Fél órát sütjük alsó-felső sütésen, majd még fél órára légkeverésre állítjuk, miközben a tepsiben többször átforgatjuk a zöldségeket.
Amikor elkészül, melegen találhatjuk, akár egy kis tejföl kíséretében.
Remek választás még a gomba, édesburgonya, brokkoli, répa, de akár csirkehússal is süthetjük. Vagy: a kész tepsis zöldséget fetasajttal szórjuk meg. Szinte végtelen az ízvariációk sora zöldségek, fűszerek, húsok tekintetében – csak a kreativitásunk szabhat határt…