
Fotó: Sebestyén László
Hozzávalók:
omlós tésztához:
250 g liszt
200 g enyhén puha vaj
100 g porcukor
1 csipetnyi só
2 tojás sárgája
Mázhoz:
1 tojássárgája+1 evőkanál tej
Krémhez:
4 db biocitrom
5 tojássárgája
250 g cukor
200 g tejszín
Tetejére:
30 g porcukor
Az omlós tészta hozzávalóit gyors mozdulatokkal összedolgozzuk, és befóliázva 2 órát pihentetjük a hűtőben. A tésztát 3 mm vastagságúra nyújtjuk és egy 28 cm átmérőjű tarte formát kibélelünk vele, ezt újabb 20 percet pihentetjük a hűtőben, majd 180 fokon 20 percig vakon sütjük (sütőpapírral letakarjuk és babbal megszórjuk), majd a nehezéket levéve további 15 percig. A sütő hőmérsékletét 170 fokra mérsékeljük, a tésztát hagyjuk kissé kihűlni, majd a belsejét megkenjük a tojásmázzal, és további 5 percre a sütőbe helyezzük.
A töltelékhez finomra reszeljük a citromok héját, kifacsarjuk a levét, majd leszűrjük. A tojások sárgáját és a cukrot tálban simára keverjük, ráöntjük a citromlevét és a héját, óvatosan hozzákeverjük az enyhén felvert tejszínhabot. Hűtőben pihentetjük 15 percet, a sütőt 150 fokra mérsékeljük, majd a krémet átkeverés után a kihűlt tésztába töltjük és 80 percet sütjük. Hagyjuk kihűlni, majd 12 órát hűtőben pihentetjük. A porcukor felével megszórjuk, és konyhai lángszóróval karamellizáljuk, majd a másik felével ismét. Azonnal tálalhatjuk, hűtőben tároljuk, ezt a könnyed, savanykás tarteot.

A tavaszi Magyar Konyha magazin címlapján is megjelent ez a finom tarte