A pekándiós tökös tarte, olyan nagy kedvenc volt, hogy az Apukámnál szervezett Márton-napi vacsora desszertjének is a sütőtök-tarte egy újabb variációját választottam. Egy nehéz vacsora tökéletes lezárása ez a nem nagyon édes, ízében szokatlan, könnyű kis tarte.
Hozzávalók (28 cm-es tarte formához)
Az omlós tészta:
180 g liszt
100 g mandulaliszt
100 g porcukor
egy csipetnyi só
150 g hideg vaj
2 tojás sárgája
A krém:
40 g mazsola
0,5 dl rum
700 g sütőtök
120 g tejszín
120 g cukor
3 tojás
Morzsa:
50 g liszt
60 g mandulaliszt
50 g cukor
50 g vaj
A morzsát előkészítjük, hogy jól lehűljön. A lisztet, mandulalisztet, cukrot és a hideg vajat szépen, egyenletesen összedolgozzuk, majd befóliázva hűtőszekrényben pihentetjük.
A lisztet a porcukorral egy tálba összeszitáljuk. A vajat 1 cm-es kockákra vágjuk és a lisztes cukorhoz adjuk és elmorzsoljuk. Hozzáadjuk a többi alkotórészt is, majd gyors mozdulatokkal összegyúrjuk, míg egy jól formálható tésztát nem kapunk. A tésztát a tálból enyhén belisztezett munkafelületre borítjuk. Alaposan átgyúrjuk – az eredmény sima, fényes tészta, amiből cipót formázunk, majd kissé lelapítjuk. Felhasználás előtt frissen tartó fóliába csavarva 20 percig a hűtőszekrényben pihentetjük. Onnan kivéve a tésztát enyhén lisztezett felületen 3-4 mm vastagra nyújtjuk, majd a tarte formát kibéleljük vele, villával megszurkáljuk és sütőpapírral lefedjük, s a formát nehezékképpen megtöltjük szárazbabbal vagy lencsével. 175 fokon 12 percig sütjük így, majd levéve róla a sütőpapíros nehezéket további 5-6 percig bent tartjuk a sütőben, hogy kis színt kapjon.
A sütőtököt megpucoljuk, apró kockákra vágjuk, és egy kis vízen puhára pároljuk, majd botmixerrel krémesítjük, és félrerakjuk hűlni. A tejszínt a tojásokat és a cukrot jól összekeverjük. A mazsolát a rumba beáztatjuk, akár napokkal előbb is, hogy jól megszívja magát. (Én mindig tartok otthon egy üvegben rumos mazsolát, gyakran jól jön.)
Elővesszük a kihűlt sütőtökpürét (nem baj, ha még kissé langyos), és összekeverjük a tojásos keverékkel, amivel színültig töltjük a tarte-unkat, megszórjuk a mazsolával, ami szépen bele fog süllyedni a tökbe – így sütjük 15 percig, majd a morzsához előkészített tésztát ráreszeljük a nagy lyukú reszelővel a tetejére. További 10-15 percre visszatesszük a sütőbe, amíg a tök megszilárdul, a morzsa meg szép színt kap.