Az jutott eszembe, hogy vajon az idei gasztromajális (Gourmet Fesztivál) rendezőinek eszébe jutott-e az 1970-es amerikai film, Eper és vér, amely a vietnami háború ellen lázongó amerikai ifjúság egyfajta kultfilmje volt, de ha nem, akkor sem biztos, hogy találhattak volna ellentétesebb fogalmakat rendezvényük téma-meghatározásához, mint e két szó. Kicsit olyan ez, mint a langyos kacsazsír két kockacukorral – ám aki csak egy félórát is időzött kint ezen a hétvégén a Millenáris parkban, gyorsan túlteszi (túltette) magát a kezdeti meglepetésen. Végül is… micsoda gazdag lehetőség rejlik e kétféle minőségben! A gyümölcsök királynője (egyfelől): az eper – és a húsok csúcsminősége (másfelől): a mangalica „gyesznó” (úgy értve, hogy disznó).
Disznó szerencséje van mindenkinek, aki vendég lehet e gazda kínálatú négynapos fesztiválon, ahol szem-szájnak ingere, bármerre tekint is az ember. Sztárséfek a világ minden tájáról, hogy csak a szlovák Ana Rost, a Michelin-csillagos lengyel Wojciech Amarót, s a mi Bocuse d’Or-os Széll Tamásunkat és csapataikat említsem meg, de persze nem megfeledkezve Palágyi Eszter (Costes), Mészáros Ádám (Onyx), Sárközi Ákos (Borkonyha) és Tiago Dabarigo (Costes Downtown) nevéről sem – feledhetetlen élményben van/volt részük azoknak, akik megcsodálhatták/-ják bemutatójukat, pláne, akik helyet foglalhatnak az exkluzív ebéd-, illetve vacsoramenüt kínáló asztalaiknál! –, több mint száz kiállító vonultatja fel pazar fantáziáról tanúskodó ételkölteményeit az eper és a mangalica jegyében.
Bemutatók, workshop, babakonyha, kézműves foglalkozások, séf-suli… De mindenekelőtt: ízek, ízek, ízek. Megunhatatlan változatossággal.
Ismerjük meg hazánk legkiválóbb éttermeit és borászatait. Kinálat a streetfoodtól a fine diningig terjed, mindenki megtalalhatja a kedvére valót. Az Oliva étterem kínálta Meggyes libamájtortából kétszer is vettem.
Nézzétek a képeket!