Itt a sütőtökszezon, elérkezett az ideje, hogy minden héten új formában fogyasszuk ezt a nagyon finom zöldséget. Édességként, köretként, sőt – levesként is isteni. Itt van egy-két ötlet, ha valaki levesként szeretné fogyasztani. Egyszerű és gyors ebéd vagy vacsora, felnőttek és gyerekek egyaránt kedvelik, én például ma baráti összejövetelre készítem el.
Hozzávalók (az alapleveshez):
1 kg sütőtök (meghámozva és a magjait eltávolítva)
1 fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
5 evőkanál olívaolaj
1 l húsleves alaplé (jobb híján víz)
só, bors, szerecsendió
Variációkhoz (1-1 hozzáadott új alapanyaggal eltérő ízeket kaphatunk):
chili szálak
kókusztejszín
tejszín
mandarin
narancs
gyömbér
curry
petrezselyem
A tetejére, ízlés szerint:
pirított tökmag
parmezán sajt
balzsamecet krém
tökmagolaj
A tököt félbevágjuk, kimagozzuk, feldaraboljuk és megsütjük, vagy meghámozzuk, feldaraboljuk és 3 evőkanál olívaolajon megpirítjuk.
Egy nagy lábosban a maradék olívaolajon megpirítjuk az apróra kockázott hagymát és fokhagymát, majd hozzáadjuk az előkészített tököt, és felöntjük a húsleves alaplével, ami minden krémleves lelkét adja. Ha ez nincs, akkor vizet használunk, és 5-10 percig főzzük a tököt. Majd botmixer segítségével simára keverjük, ízlés szerint sóval, borssal és szerecsendióval fűszerezzük, és 5 percig tovább rotyogatjuk. Ha cifrázni szeretnénk, akkor válogathatunk a variációk közül még alapanyagot, és azzal is gyorsan összefőzzük, majd forrón tálaljuk.
Serpenyőben vagy sütőben olívaolajjal pirítsunk egy kis kenyeret hozzá, amit kis fokhagymával is bedörzsölhetünk (ha szeretjük).
Jó étvágyat! Alig várom – este én ezzel zárom a napom! De nektek se késő még elmenni a piacra…