Hozzávalók:
100 g hideg margarin
60 g porcukor
csipetnyi fahéj
csipetnyi só
1 tojás
180 g liszt
10 g evőkanál kakaó
30 g pirított őrölt mogyoró
300 g pirított mogyoró
100 g őrölt mandula
80 g mazsola
50 g vaj
120 g barnacukor
60 g méz
100 g tejszín
100 g étcsokoládé

Fotó: Sebestyén László
A lisztet a vajjal összemorzsoljuk, majd gyors mozdulatokkal hozzágyúrjuk a porcukrot, sót, fahéjat, kakaót, daráltmogyorót és a tojást. Addig dolgozzuk a tésztát, amíg egy szép fényes gömböt tudunk formázni belőle. Ekkor fóliába csavarjuk, és 1 órán át hűtőszekrényben pihentetjük. Enyhén lisztezett felületen 2-3 mm-esre nyújtjuk és kibélelünk vele egy 30 x 40 cm-es tepsit.
A pirított mogyorót nagyobb darabokra aprítjuk, hozzákeverjük a mandulát és a mazsolát. Egy kis lábosba összefőzzük a mézet, cukrot, tejszínt, vajat, és takarékon forrástól 5 percig főzzük, majd alákeverjük a szárazanyagot, és elsimítjuk a kinyújtott tésztánkon. 160 fokon 20 percig sütjük. Hagyjuk kissé kihűlni, felszeleteljük, majd az étcsokoládét vízgőz felett felolvasztjuk, és egy villa segítségével vékony csíkokat húzunk rá. (A villát belemártjuk a csokoládéba, a szeletek felett átlengetjük, így szép csíkokat tudunk húzni rá, nem szükséges hozzányomni.) Ha a csokoládé megdermedt, máris fogyasztható, vagy… csomagolható.