A bátyám kedvenc receptje, ha ő választhat desszertet akkor ez a biztos befutó. Nyakon önthetjük akár a frissen készült eperlekvárral, akár így tavasszal tarthatunk egy spejz kisöprést is.
Hozzávalók (6 személyre – 6 db, 2 dl űrtartalmú, hőálló edényke)
500 g túró
50 g puha vaj
100 g cukor
5 tojás
1 biocitrom héja
½ rúd vanília kikapart magja
50 g búzadara
3 g sütőpor
csipetnyi só
Öntet:
1 üveg lekvár
A vajat 25 g cukorral kihabosítjuk, majd egyesével hozzáadjuk a tojássárgákat. Hozzákeverjük a krumplinyomón áttört túrót, citrom héját, a vaníliát, a darát és a sütőport. A tojások fehérjét a sóval és a maradék cukorral kemény habbá verjük, majd a túrós masszát óvatos mozdulatokkal lazítjuk vele. Vajazott cukrozott formákba öntjük, majd 175 fokon aranybarnára sütjük kb. 30 perc alatt.