Juharsziruppal, kreatívan
Ha egyszer megkívántuk a juharszirupos amerikai palacsintát, és még van a szekrényben a szirupból, akkor használjuk másra is, ne csak az idilli palacsintás reggelekre. A kanadai különlegességet Amerikában számos alkalommal használják sütésnél-főzésnél. Jelen van reggel a baconos tojásnál, ebédidőben a grillzöldségek, csirkék elkészítésénél, saláták öntetében, és persze fánkok glazúrjaként is.
Hozzávalók (4 személyre):
200 g fehér rizs
2 dl víz
100 dkg kristálycukor
700 ml tej
300 ml tejszín
12 g vaníliás cukor
csipetnyi só
1 evőkanál vaj
500 g alma
1 teáskanál fahéj
1 evőkanál citrom leve
csipetnyi só
4 evőkanál juharszirup
A rizst sűrű lyukú szűrő segítségével többször mossuk át, majd csöpögtessük le. Egy nagy lábasba öntsük bele a 2 dl vizet, a rizst és a csipetnyi sót, takarékon, folyamatos kevergetés mellett főzzük el róla a vizet, majd öntsük rá a tejet. 5 percig hagyjuk forrni, közbe kevergessük, hogy ne ragadjon le. Adjuk hozzá a cukrot és a vaníliás cukrot, így is főzzük (takarékon) további 2 percig, a vajat oszlassuk el a tetején, fedjük le fedővel, várjunk egy percet, amíg felmelegszik a fedőnk is, aztán zárjuk el a lángot, takarjuk le konyharuhával az edényt, és rakjuk félre 1 órára.
Az almákat mossuk és pucoljuk meg, aztán vágjuk gusztusos kockákra, és takarékon rakjuk fel főni – folyamatosan kevergessük, amíg enged egy kis levet. Adjuk hozzá a fahéjat, citromlevet, sót és a juharszirupot, addig főzzük, amíg kissé megpuhul, de a kockák belseje ress marad.
A tejberizshez öntsük hozzá a tejszínt, és egyenletesen keverjük el, majd tálalhatjuk a meleg almával. Kitűnő csemege téli estékre.