Hozzávalók:
60 dkg liszt
1 teáskanál fahéj
3,5 dkg élesztő
kb. 1,5 dl langyos tej
5 dkg cukor
4 tojás sárgája
0,2 dl rum
csipetnyi só
5 dkg olv. vaj
Töltelék:
400 g szilvalekvár (nem túl sűrű)
Szórás:
50 g porcukor
1 teáskanál fahéj
Az élesztőt 1 dl langyos tejben egy kávéskanál cukorral felfuttatjuk. Minden egyéb hozzávalót (a vaj kivételével) a dagasztótálba teszünk, ráöntjük a felfuttatott élesztős tejet, és dagasztjuk. Amikor a tészta nagyjából összeáll, hozzácsurgatjuk a felolvasztott, langyosra hűtött vajat. Ezzel addig dagasztjuk, ameddig tökéletesen elválik az edény oldalától. A fánktésztánk tetejét meghintjük liszttel, majd tiszta konyharuhával letakarjuk, és a duplájára kelesztjük. Lisztezett deszkán ujjnyi vastagra húzzuk. Majd egy 6 cm-es kiszúróval korongokat szaggattunk belőle. Ezeket konyharuhával letakarva újabb fél órát kelesztjük. Ezt követően 160 fokos olajban aranybarnára sütjük. A fánkokat úgy tesszük bele, hogy a felső felük kerüljön először az olajba. Fedővel letakarva 1-2 percig sütjük, majd megfordítjuk őket és a másik felüket is megsütjük, amíg szintén aranybarna színű nem lesz. Az elkészült fánkokat konyhai papírtörlőre szedjük, hogy leitassuk róluk a felesleges olajat. Ha kihűlt, akkor habzsák segítségével megtölthetjük őket egyenes csővel, de tálalhatjuk a szilvalekvárt mellé is, és akkor mártogatni kell. Mindkét esetben szórjuk meg fahéjas cukorral az elkészült fánkokat. Frissen fogyasztva a legjobb!