Hozzávalók (8 főre):
Tészta
20 g élesztő
2 tojássárgája
2,5 dl langyos tej
50 g olvasztott vaj
50 g cukor
300 gr liszt
csipetnyi só
Töltelék
200 gr cukrozott gesztenyemassza
50 gr mazsola
3 ek rum
2 ek tejszín
Kenéshez
30 gr olvasztott vaj
1 tojássárgája
porcukor (szóráshoz)
Vaníliasodó
500 ml tej
2 tojássárgája
50 g cukor
1 ek liszt
1 rúd vanília kikapart magja
A mazsolát forró vízzel leöblítjük, alaposan lecsepegtetjük és meglocsoljuk a rummal. A tejet meglangyosítjuk, 1 dl-t átöntünk egy bögrébe, belemorzsoljuk az élesztőt és belekeverünk 1 teáskanál cukrot, meleg helyen felfuttatjuk.
A lisztet átszitáljuk és csipetnyi sóval keverőtálba rakjuk. A felfuttatott élesztőt, a tejben elkevert tojás sárgákat és a cukrot a liszthez adjuk és eldolgozzuk – pár perc után hozzáadjuk az olvasztott, de nem forró vajat, és addig dagasztjuk, amíg szép fényes, hólyagos nem lesz. Tetejét megszórjuk egy kevés liszttel, konyharuhával letakarjuk, és a kétszeresére kelesztjük 30-40 perc alatt.
A megkelt tésztát lisztezett deszkán kb. 6 mm-es lappá nyújtjuk, s 8 x 8 cm-es négyzetet vágunk belőle. Mindegyik négyzet egyik végébe 1-1 evőkanálnyi tölteléket simítunk, feltekerjük és sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük, nem túl szorosan, de szép egyenletesen. A tekercsek oldalát olvasztott vajjal megkenjük, amikor behelyezzük őket, és a tepsiben újabb félórát pihentetjük, letakarva. Tetejét megkenjük a tojássárgájával, majd 180 fokra előmelegített sütőben aranybarnára sütjük. A tepsibe hagyjuk kihűlni, majd porcukorral megszórjuk.
A tojássárgákat a cukorral, a liszttel és 1 dl tejjel összekeverjük csomómentesre. A tejet a vaníliával elkezdjük főzni, és amikor elkezd forrni, hozzáöntjük a tojásos keveréket. Folyamatos kevergetés mellett összeforraljuk, amíg kissé besűrűsödik és máris kész. Ízlés szerint tálalhatjuk, melegen vagy hidegen.