Hozzávalók (10 személyre)
150 g cukor
70 g vaj
80 g méz
3 tojás
110 g napraforgóolaj
120 g tej
190 g liszt
150 g dió
7 g sütőpor
fél teáskanál só
Teteje:
150 g cukor
100 g dió
A cukrot a puha vajjal habosra keverjük, majd hozzáadjuk a mézet, amíg egynemű nem lesz, és egyesével hozzá vegyítjük a tojásokat. 100 g diót ledarálunk, és hozzákeverjük a liszthez, a sütőporhoz és a sóhoz. A maradék 50 g diót durvára vágjuk. A vajas keverékünkhöz felváltva hozzáadjuk a szárazanyagot, a tejet és végül az olajat. A durvára vágott diót is forgassuk bele a masszába, majd öntsük bele a vajazott, lisztezett kuglófformánkba, és 170 fokra előmelegített sütőben kb. 50 percet süssük. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy kész van-e. A sütőből kivéve hagyjuk néhány percig a formában hűlni, aztán fordítsuk ki egy rácsra, és hagyjuk, hogy teljesen kihűljön.
Amikor kihűlt a kuglóf, akkor serpenyőben karamellizáljuk aranybarnára a cukrot, forgassuk bele a diót, és osszuk el körbe a kuglófunkon – gyors mozdulatokkal, mert nagyon hamar megdermed.