Hozzávalók (10 személyre)
100 g víz
220 g cukor
2 evőkanál narancslikőr
8 db biomandarin
Tészta:
220 g cukor
220 g vaj
3 tojás
60 g narancslikőr
120 g tej
40 g mák
1 bionarancs héja
1 biocitrom héja
400 g liszt
8 g sütőpor
fél teáskanál só
A mandarint forró vízzel mossuk le, majd vágjuk fél cm vastag szeletekre. A vizet a cukorral rakjuk fel főni, hagyjuk, hogy a kristályszemek felolvadjanak, és még kb. 5 percig forraljuk, majd öntsük bele a két evőkanál narancslikőrt. A forró cukorsziruppal öntsük le a mandarint, majd rakjuk félre.
A vajat olvasszuk meg és a cukorral habosítsuk ki, a tojásokat egyesével rakjuk hozzá, és keverjük simára. A mákot keverjük össze a liszttel, a sütőporral, a sóval és a citrusok héjával. A tejet és a narancslikőrt mérjük össze, majd a szárazanyagot s a tejes keveréket felváltva adagoljuk a vajas keverékhez, míg egy sima tésztát nem kapunk. Két kenyérformát béleljünk ki sütőpapírral, és osszuk szét a masszánkat. A mandarinszeleteket csöpögtessünk le konyhai törlőpapíron, majd sűrű sorokba rakva fedjük be a masszánkat.
170 fokra előmelegített sütőben kb. 1 órát süssük, majd tűpróbával ellenőrizzük, mielőtt kivesszük. A kész süteményt locsoljuk meg a maradék sziruppal, és kihűlve tálaljuk. Ez az adag elegendő egy kuglófformához is, de akkor a szép mandarinszeletek alulra kerülnek tálaláskor.