A Húsvét nekem mindig kéz a kézben jár a kelttésztákkal, de… nem csak a hagyományos kaláccsal. Idén ezt a tekercset készítettem, hatalmas siker volt a családban, lepjétek meg ti is a szeretteiteket.
Hozzávalók
Tészta:
20 g élesztő
350 g langyos tej
600 g liszt
100 g cukor
100 g puha vaj
csipetnyi só
1 teáskanál fahéj
Töltelék:
150 g tej
180 g darált dió vagy mogyoró
60 g cukor
1 csomag vaníliás cukor
1 evőkanál rum
½ citrom
50 g vaj
Tetejére:
2 evőkanál aprított pisztácia
3 evőkanál méz
Az élesztőt 100 g langyos tejbe törjük bele, adjunk hozzá egy kevés cukrot és lisztet, keverjük össze, és meleg helyen futtassuk fel.
A többi lisztet szitáljuk át a keverőtálba, és mérjük össze cukorral, sóval, fahéjjal és a darabokra vágott puha vajjal. Tegyük bele a felfuttatok élesztőt, és kezdjük keverni, lassan, a dagasztófej segítségével, folyamatosan hozzáadva a maradék tejet. Gyúrjuk sokáig, hogy egy szép sima tésztát kapjunk, majd takarjuk le, és meleg helyet hagyjuk minimum a duplájára kelni kb. 1 óra alatt.
A töltelékhez a tejet főzzük fel, keverjük bele a cukrot, a darált diót/mogyorót, a vaníliás cukrot, rumot, citromhéját. A vajat olvasszuk fel! A tésztát lisztezett felületen nyújtsuk ki 1 cm vastagra. Vágjuk fel 4 cm széles, 25 cm hosszú csíkokra, és kenjük meg az olvasztott vajjal, utána osszuk el a tölteléket a tésztacsíkokon, és kenjük el rajtuk egyenletesen. Szorosan tekerjük csigákká a tésztadarabokat, és helyezzük egy vajazott-lisztezett, 26 cm átmérőjű tortaformába. Takarjuk le egy konyharuhával, és hagyjuk tovább kelni, 30 percig. 180 fokra előmelegített sütőben süssük kb. 45 percig. Közben a pisztáciát aprítsuk fel, és zsiradék nélkül pirítsuk meg, adjuk hozzá a mézet, és karamellizáljuk, majd öntsük rá a meleg süteményre. A legjobb melegen tálalni.